
Başarısız Bir Liderin 9 Göstergesi | Liderlikte Kaçınmanız Gereken Hatalar
1. Detayları organize edebilecek beceriye sahip olmamak
Etkin liderliğin detaylarda ustalaşma ve detayları organize edebilme kabiliyetiyle ilgili olduğunu söylemiştik. Hiçbir lider yapmak istediği şeyi yapamayacak kadar yoğun değildir. Her insan bu hayatı önceliklerine göre yaşadığı için, her lider acil olarak değişmesi gereken şeylere ve planları dahilinde önemsediği alanlara vakit ve enerji ayırır. Başarılı bir lider pozisyonu gereği yönettiği şirketin veya grubun tüm detaylarına hâkim olmalı ve detayları organize edebilme kabiliyetinde ustalaşmalıdır. Eğer bu kabiliyeti yitirirse liderlik kabiliyetini de yitirir.
2. Gereken her şeyi her seviyede yapma istekliliğinden yoksun olmak
Hakiki liderler, her ne durumda olursa olsun, her işi yapma kapasitesine sahiptir. Onlar, gerektiğinde ofisinde toz bile alabilen, her türlü işi yapmaya hazır kişilerdir. Çalışanlara yukarıdan bakan bir kişi hakiki yönetici değildir. Çalışan herkesle kendini eşit gören ve onlara saygı duyan kişi hakiki liderdir. Gerçek bir lider tam bir hizmetkardır. Yönettiği kişilere karşı sorumluluklarının farkında, her an her işi yapmaya hazır kişidir ve bu sebeple de yönettiği grupları başarıya götürür.
3. Sahip olduğu bilgi karşılığında para almayı beklemek
Dünya size bilginiz için para ödemez. Dünya size bu bilgiyi aksiyona dönüştürebildiğiniz zaman, sahip olduğunuz bilgiyle madde dünyasında bir şey yaratabildiğiniz zaman, o bilgiyi bir iş formülüne dönüştürebildiğiniz zaman bir karşılık öder. Sadece bilginin ise bir ederi yoktur.
4. Takipçilerinin kendisine rakip olabileceğinden korkmak
Takipçilerinin ona rakip olabileceği korkusu taşıyan bir lider, hakiki bir lider değildir. Çünkü hakiki ve eşsiz bir lider hiç kimsenin yapmadığını yapan, otantik özelliklerini gerçekleştiren, eşsiz yeteneklerini ortaya koyan kişidir. Hakiki bir liderin her zaman hatırlaması gereken şey şudur: Bir lider, ancak insanları iyi organize ettiğinde ve onlara ilham verdiğinde, onların daha verimli ve düzenli çalışmasını sağladığında sonuca ulaşabilir. Dolayısıyla, bir lider yönettiği kişilerin mümkün olan en üst seviyeye çıkmasına destek olan kişidir. Yönettiği kişilere kendi yeteneklerini ve bilgilerini sunarak onların da otantik kimliklerini ortaya çıkarmalarını isteyen kişiler hakiki liderlerdir.
5. Yaratıcılık eksikliği
Yaratıcılıktan uzak bir lider, planlarını, yönettiği sistemleri ve süreçleri gerektiği kadar hızlı bir şekilde değiştiremez.
6. Bencillik
Bir lider, takipçilerinin isteklerini dikkate almadığında çok büyük bir mutsuzlukla karşılaşabilir. Onu takip eden kişileri fark etmek ve onların isteklerini onurlandırmak bir liderin en önemli özelliklerindendir.
7. Sinirlerine hâkim olamamak
İnsanlar, sinirlerine hâkim olamayan, öfkeli kişilerden hoşlanmaz ve bu kişileri takip etmez. Bir yöneticinin en önemli özelliklerinden biri sinir ve stresle başa çıkabilmesi, dengeli bir bilinçte olması ve hayatını dengeli bir şekilde yönetebilmesidir. Sinir ve öfkeyi yönetememek çok büyük yıkımlara neden olabilir.
8. Sadakatsizlik
Sadakatsizlik belki de listenin en başında olmalıdır. Bir lider iş arkadaşlarına ve yönettiği kişilere her zaman sadıktır. Sadakatsizlik hayatın her alanında insanların büyük kayıplar yaşamasına neden olur.
9. Liderliğin getirdiği otoriteye çok fazla anlam yüklemek ve bununla böbürlenmek
Hakiki bir lider, onu takip edenlerin ve yönettiği kişilerin kalbinde olandır. Takipçilerinin ve yönettiği kişilerin kalpten sevdiği bir lider başarılı olmuş demektir. Sahip olduğu liderlikle böbürlenen ve kendini yüksekte gören bir kişi ise hakiki bir lider değildir. Başarısız bir lider, takipçilerini etkilemek için birtakım unvanlara ihtiyaç duyar. Halbuki, gerçek bir liderin, liderliği hakkında reklam yapmasına veya başka bir şeye ihtiyacı yoktur; gerçekleştirdikleriyle, başarılarıyla, öğrettikleriyle hakiki bir liderdir.
Sonuç
Başarısız liderlik göstergeleri, liderin kendisini ve ekibini olumsuz etkiler. Bu hatalardan kaçınmak, gerçek ve etkili bir lider olmanın ilk adımıdır. Liderlik yolculuğunuzda bu unsurlara dikkat ederek hem kendinizi hem de takımınızı başarılı bir geleceğe taşıyabilirsiniz.